Working & Blogging mom..

Yup, mijn eerste week (anderhalf inmiddels, lang leve het ‘tweede weekend’, ook wel mijn vrije dagen genoemd. Hoewel ik ‘vrij’ ook wel iets anders ervaar dan een paar jaar geleden hoor.

Moeder zijn en werken. Vrouwen die dit doen; ik heb diep respect voor jullie. Begrijp me niet verkeerd, ik heb dat ook voor thuisblijvende moeders. Maar man, wat vind ik het zwaar. En heerlijk. Want op de momenten dat ik thuis de deur sluit, of op twee dagen de crèche-deuren, dan begint de ‘Sonja-tijd’. Want op werk, daar ben je geen moeder, en weer even helemaal jezelf.

Wat ik fijner vind? Ik kan het niet zeggen. Ik vind het heerlijk om weer mezelf terug te gaan herkennen, en mezelf nuttig te maken bij de probleempubers. Het is pittig, vooral omdat ze je in het begin flink gaan uittesten, en zeker de jongens en meiden die het al gewend zijn om afwijzing na afwijzing te krijgen, en juist naar dat bij mij nu op zoek gaan. Sneu eigenlijk hè, als je je bedenkt dat je eigen kinderen juist naar complimenten zoeken, en deze kids niet beter weten dan afwijzingen krijgen, keer op keer. Of juist zo gepamperd worden dat ze grenzeloos zijn opgevoed. En natuurlijk ook daar tussenin, die wel uit een warm nestje komen, maar die vormen bij ons jammer genoeg niet de meerderheid.

De momenten dat ik nu wel thuis ben, geniet ik wel dubbel zo veel van mijn duo. Ik voel me niet meer ‘opgesloten’ of schuldig als ik thuis ben, en verdien weer mijn eigen geld, in plaats van de ww. Wat voor mij gewoon niet goed voelde, gezien ik gewoon kon werken, maar de zoektocht ernaar toe wat voeten in de aarde had. En toch, deep down, zou ik er alles voor geven als ik weer thuis kon blijven. Als dat financieel haalbaar was, zou ik het doen. Vanuit huis wel werken, een baan zoeken die te combineren valt, maar wel de kids in mijn buurt. Want dat voelt gewoon het fijnst. Hoewel die dubbele knuffel die je krijgt zodra je thuis komt van werk, en de twins je zichtbaar gemist hebben; die knuffel is mij alles waard.

Werken of niet. Voor de één een keuze, voor de ander een verplichting. Toch denk ik dat het voor mij om beiden gaat, want voor mijn eigen ontwikkeling is weer werken in het onderwijs heel goed. Wennen aan vaste tijden, opnieuw leren je grenzen te bewaken, je pedagogische vaardigheden weer gaan toepassen en vooral weer de kletspraat met collega’s; dat zorgt er voor mij voor dat ik weer met plezier de deur uit ga. Als ik de keuze zou hebben, dan zou ik thuis willen werken, maar tot die tijd geniet ik van het werk wat ik nu doe, en nog meer het vooruitzicht op de kerstvakantie, waarin ik weer de twins twee weken lang kan suf knuffelen.

20151208_102207

Dit soort momenten kunnen mijn dag weer goed maken; de mannen wilde ‘shinen’ en tuigden niet de kerstboom, maar zichzelf op. Ik mag natuurlijk niet de originele foto laten zien vanwege privacy, maar dit wilde ik graag met jullie delen. Ja, dit maakt een zware werkweek helemaal goed. Ik kwam niet meer bij 😉

Werken of thuisblijfmoeder; heb jij er bewust voor gekozen?

11
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SonjaTessajodi - liefthuisMarjoleinNelleke Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Mandy
Gast
Mandy

Leuk stukje! Ik vind het fijn om te werken vanwege de sociale contacten en Aiden hoef ik niet te missen want die gaat gezellig mee. Ook ik vind de combinatie pittig. 4 dagen werken vind ik veel en ik ben dan ook blij als het weekend is. Thuis blijven lijkt me ook niet heel verkeerd, zodat je je totaal kunt focussen op je gezinnetje. Toch zou ik er dan voor kiezen Aiden wel naar de kinderopvang te brengen, want ik ben van mening dat dat gewoon heel goed is voor de (sociale) ontwikkeling van kinderen. Helaas is die laatste optie… Lees verder »

Nelleke
Gast

Ik heb bijna 7 mnd thuis gezeten met verlof erbij en was echt wel heel blij om te gaan werken! Niet alleen maar met m’n lieve poepie bezig zijn, maar ook met andere dingen. Ik fiets wel veeeeel harder naar huis dan normaal. Ik werk drie dagen en dat vind ik precies goed! Wat het bij mij misschien ook makkelijker maakt is dat Joah 1 dag naar m’n schoonmoeder en 1 dag naar m’n ouders en 1 dag lekker thuis bij m’n vriend is. Is toch allemaal lekker vertrouwd!

Marjolein
Gast

Ik heb drie kinderen (2, 4 en 6 jaar) en werk 32 uur per week erbij. Altijd bewust gedaan. Vind het heerlijk om ook iets voor mezelf erbij te hebben. Mijn ‘brains’ te gebruiken, te sparren met collega’s, etc. Maar nu de kinderen iets ouder worden en lid worden van sportclubjes merk je hoe onpraktisch het allemaal is. In mijn meest ideale wereld zou ik stoppen met werken, elke dag op het schoolplein klaarstaan, overdag freelance opdrachten vanuit huis doen en misschien een ochtendje vrijwilligerswerk ofzo. Maar ja, was het maar zo gemakkelijk he?!

jodi - liefthuis
Gast

Zo herkenbaar. Zowel over het werk als over je werk. Mijn werk ligt denk ik in dezelfde richting. Ik werk weer sinds 5 weken na mijn verlof. Vind het heerlijk om Jodi te zijn en vind het heerlijk om me nuttig te maken, maar mijn verlof (wat al heeeeel lang was) was ook wel heel lekker en ik heb me geen moment verveeld.

Tessa
Gast

Heel herkenbaar dat dubbele gevoel. Bij mij sloeg het door naar liever volledig thuis zijn en gelukkig is dit ook mogelijk bij ons. Dus ben ik nu thuisblijfmoeder. Ik vind het heel fijn om alles van mijn zoontje mee te maken, mijn (helaas weinige) energie helemaal in hem te kunnen stoppen. Aan de andere kant vind ik het lastig dat ik zelf financieel niets inbreng en vind ik het 24/7 actief moeder zijn wel eens zwaar. Op niet al te lange termijn zal ik dan ook weer buitenshuis gaan werken. Maar voor nu geniet ik van de rust, vrijheid en… Lees verder »