20 maanden borstvoeding aan mijn tweeling?

Deze foto is gemaakt door Jessica van VI Photography, waar ik speciaal de borstvoeding wilde laten vastleggen. Ik vind de foto zo mooi en puur, dat ik hem graag deel. 

De laatste blog die ik schreef over borstvoeding, was de fotoshoot die ik deed met Mirjam van den Berg, voor haar reportage Milkmade. Deze dateert alweer van oktober; een half jaar geleden dus. Ik vond het tijd worden voor een update. Waarom? Omdat ik nog steeds borstvoeding geef. En ja; de tweeling is inmiddels twintig maanden. Regelmatig krijg ik vragen waarom ik het nog geef. Ik vind dat een rare vraag eigenlijk, maar antwoord hem altijd. Ik vind dat het tot twee jaar de beste voeding is  die je een kind kan bieden. Voor Celine is het mij veertien maanden gelukt om te kolven, en zij heeft tot 18 maanden nog kunnen profiteren van de volle vriezerinhoud. Jesse daarentegen krijgt nog steeds meerdere malen per dag de borst. Tijdens werkdagen moet hij het wel zonder doen, ik was het kolven na veertien maanden fulltime doen he-le-maal beu. Maar de dagen dat ik thuis ben, krijgt ie nog zeker drie keer. Ook de nachten krijgt hij nog steeds. Het feit dat ik nog steeds borstvoeding geef, is een bewuste keuze. Ik vind het belangrijk dat Jesse zelf gaat aangeven wanneer hij wilt stoppen, en ben van mening dat mijn kind tot twee jaar volledig zelf mag bepalen of hij wel of niet meer wilt. Dus als hij het morgen zat is, is dat zo. Dat zou ik natuurlijk wel jammer vinden, want ik vind het geven van borstvoeding verre van een last, juist fijn om een momentje samen te hebben met mijn zoontje.

Daar denkt de omgeving wel eens anders over. Zeker nu Jesse ouder wordt, stuit ik steeds vaker op verbaasde blikken, en krijg ik met meer dan regelmatig vanuit de omgeving te horen dat hij echt zou doorslapen als hij van de borst af zou zijn. Ach ja. Weet je, wellicht is dat ook wel zo.. Maar dat ik voor mij geen reden om te stoppen. Natuurlijk zou ik bij wijze van een moord willen doen voor een 8-urige nacht slaap. Die hebben we namelijk al 20 maanden niet gehad – de op-twee-handen-na te tellen nachten uitgezonderd dan. En ik kan niet wachten tot het zover is dat mijn mijn kleur eyeliner niet meer ton-sur-ton strookt met het zwart van onder mijn ogen. Maar niemand kan mij de garantie bieden dan ik -als ik dan zou stoppen- hij wel zou doorslapen, toch?

Ach, ik heb iets in de afgelopen dertig jaar wel van mezelf geleerd; ik ben moeilijk op andere gedachten te brengen. Ik heb altijd gehoopt dat ik de twee jaar borstvoeding kon geven, met mijn lieve vriendin Lori als grote voorbeeld, en mijn steun en toeverlaat, omdat zij de eerste in mijn omgeving was die borstvoeding gaf, en mij tips en adviezen gaf wanneer ik er doorheen zat, of vragen had waar zij gelukkig ervaring mee had. Ik gun iedere jonge moeder een Lori, iemand die je steunt en ervoor zorgt dat een borstvoeding kan slagen. Nee, ik ben niet van de ‘borstvoedingmaffia’, maar ‘gun’ wel iedere moeder het om -wanneer een moeder dat zelf graag wil- het te laten slagen. Borstvoeding geven is namelijk iets ontzettend moois!

En nu gaan we alweer de laatste maanden in. Ik zie het niet als een eindstreep overigens, maar ga na de twee jaar het wel beperken, omdat ik het belangrijk vind dat Jesse ook leert om goed (beter dan nu in ieder geval, en geloof mij -dat is het al gauw-) te leren eten. Maar met twee ouders die als kind zijnde ook op droog brood leefde en dertig jaar later het ook nog prima doen, ben ik bang dat we ook na de borstvoedingperiode nog een enorm feest aan tafel hebben als het op eten aan komt. Ach.. we houden de moet erin. En de borstvoeding voorlopig ook. Ik ben trots, trots op het feit dat ik dit doe. En dat mag iedereen weten 🙂

 

17
Leave a Reply

avatar
9 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
InekeSonjaNinaGwenFrank Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jacqueline
Gast
Jacqueline

Groot gelijk son en weer mooi gescheven ben het net je eens had het zelf ook graag liever langer willen geven.em mistte de momenten samen ook toen het klaar was.ik zou zeggen ga lekker door zolang het kan en gemiet ervan .

Sonja
Gast

Dank je Jacq! Ik ga zeker nog door, kan me gewoon nog niet voorstellen hoe het is om te stoppen!

Janske
Gast

Je mag ontzettend trots zijn op jezelf! Ontzettend knap dat je het zo lang volhoud hoor! En wat de rest daar van denkt…boeiend! Gewoon lekker van genieten!

Sonja
Gast

Wat een lieve reactie, dank je wel! En blijf ik zeker doen!

Trang
Gast
Trang

Alleen maar respect voor jou! X

Sonja
Gast

Heel erg bedankt lieverd! xx

Viv
Gast
Viv

Jaahaaaa you go girl. En indd fijn een ‘Lori ‘. Genieten maar!

Sonja
Gast

Dank je Viv. Jij bent net zo’n topper! Xx

Lori
Gast

Ah hihi wat een cool compliment!! Ghehe. Ben echt trots op je. En tjaa ook na borstvoeding kun je eetstrijd krijgen (as you know) maar jaaa kids zijn gewoon eigenwijs en dat is eigenlijk maar goed ook 😉 Liefs X

Sonja
Gast

En terecht compliment. Wat had ik zonder jouw antwoorden over kloven, pijnlijke nippies, verkeerd aanhappen en weet ik wat ik nog meer vroeg gemoeten! Dank je lieverd! xx

Frank
Gast

Wat een mooie foto, inderdaad puur! Je kan (zoals de andere mensen ook al zeggen) ech trots zijn.

Gwen
Gast

Jaaa! Hier Olivia gevoed tot de avond voor ze drie werd. Toen vond ik het genoeg, zelf zou ze door hebben gedronken tot nu geloof ik. Quinn krijgt nog steeds. Overigens heb ik de nachten doorbroken met de methode v Jay Gordon en erover geblogd als je benieuwd bent. Was niet zozeer omdat ik ik de voedingen rot vond, maar Quinn zo dwingend deed en altijd hysterisch werd als in het na een halfuur sabbelen afkapte. En dat elke drie uur, elke nacht. Kolven op het werk hier na een jaar ook steeds gestopt, zo’n gedoe. Bah.

Nina
Gast

Wat een lieve foto! En wat fijn dat je kindjes zelf mogen aangeven wanneer zij willen stoppen. Ik ben helaas na een paar weken al gestopt, zowel mijn zoontje als ik werden er niet blij van. Mocht er ooit een tweede komen, dan zou ik graag langer willen voeden.

Ineke
Gast

Respect! Hier staat de teller momenteel op bijna 15maanden en gaan we ook nog door. Al heb ik soms er even genoeg van vooral als hij toch weer nodig vind om aan de borst te prullen terwijl hij drinkt.

En wat de meningen van andere betreft Phuuh! Ga lekker door je doet het fantastisch!