Kinderboekenweek 2017

GRUWELIJK ENG! Dat is het thema van de Kinderboekenweek 2017. Nou, mijn kleine griezels laten de afgelopen weken weer zien dat dit een behoorlijk actueel onderwerp is. We zitten midden in de spoken/monsters en griezelfase, en dat vind ík gruwelijk eng. Vooral als ik op de klok kijk en twee angstige peuters om half 2 ’s nachts weer in bed laat aanschuiven. Zucht, na 22 maanden geen doorslaapnachten was ik toch stiekem een beetje verwend geraakt aan wat meer uren achter elkaar doorslapen. Terug bij af dus. Gelukkig vinden ze voorlezen wél te gek, en dat doen we. Volop.

Prentenboekenlover

Eerlijk. Ik vind prentenboeken ook gewoon waanzinnig. Tot voor kort was het ALLEEN MAAR Rupsje Nooitgenoeg, zo veel dat het boekje nu uit elkaar valt (nee!). Gelukkig is er nu meer variatie en hebben we een veel breder assortiment, van Woezel en Pip tot (nog meer) boeken van Eric Carle, van Lilliputiens boeken tot hun favoriete De Leeuw In De Muis en De Kleine Walvis. Voorlezen is hot, en daar kunnen geen monsters tegenop. In het avondkwartiertje dan..

Voorlezen op Grote Nijn

Als docent vind ik het belangrijk dat mijn kinderen veel taal meekrijgen, omdat ik van dichtbij meemaak dat leerlingen een achterstand hebben die door een gebrek aan taligheid is ontstaan. Op een speelse manier de kinderen kennis laten maken met taal vind ik belangrijk, en hecht me daarom enorm aan ons voorleeskwartiertje voor het slapen gaan. De twins ook, want standaard is het na het tandenpoetsen racen naar de slaapkamer, want daar gaan we zitten op ‘Grote Nijn’ aka onze CinnieXXL, en de twins schuiven ieder standaard op dezelfde knie om een boekje te lezen. Dat wordt steeds lastiger, want met twee driejarigen op je knie probeer je tussen de haren en schouders door te kijken wat er staat. Ach.. de meesten kan ik gelukkig oplepelen 😉

Lilliputiens

We ontvingen een leuk nieuw set Lilliputiens boekjes, waaronder een paar activerende boeken. Het fijne hiervan vind ik dat de twins zelf kunnen gaan ontdekken, zonder dat mamma chronisch word gevraagd om te lezen. Roodkapje is onderdeel van het boekje ‘Ohey Granny’, waarbij Roodkapje door het boekje heen kan worden gehaald om het verhaal activerend te maken, en je met het Roodkapje handpopje het extra leuk kan maken. C is helemaal fan van haar, maar nog meer van het ‘gat’ in het boekje.

Het boekje ‘Betoverende Kronkels’ is een ontdekkingstocht voor peuters om een route te volgen met hun vingers. Door de leuke illustraties is niet alleen het doel bereiken leuk, maar ook om te zien wat er allemaal op de route te zien valt. Daarnaast zijn de routes voorzien van glitters, hobbels of glans om zo de sensomotorische ontwikkeling te stimuleren. Dus leuk én leerzaam.

Dan nog een boekje dat énorm bij ons past op dit moment. Het omkeerboek ‘George heeft kriebels’/  ‘Alice heeft de bibbers’. Dit boekje gaat over persoonlijkheid. Jezelf kunnen zijn maar ook kunnen inleven in een ander. Het boekje heeft twee zijdes, en beide persoonlijkheden van George en Alice kunnen ondanks hun verschillen toch vriendjes zijn. Het is alsof ik de verhalen lees van de twins; ook zó verschillend maar vier handen om één buik. Ik vind het leuk te zien dat ook in het echte leven de twins heel goed omgaan met elkaars verschillen, ik als moeder vind het lastiger dan zij het vinden..

De boekjes zijn een fijne aanvulling op ons aardig aanwezige assortiment. Ach, je kunt nooit teveel boekjes hebben, toch? 😉

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonneren op