Vijf tips voor het doen van een eigen (birthday-) fotoshoot

Al vanaf dat de kinderen nog geen één zijn, blog ik over kinderkleding, en dat betekent dat we ook al een aardig poosje meegaan in het shooten ervan. Ik kies er altijd bewust voor om mijn eigen kinderen te fotograferen, en bedenk ook altijd bewust hoe ik ze fotografeer, omdat ik dit met de rest van de wereld deel. Ik wil niet dat -wanneer ze tien jaar later nog eens de foto’s terugzien- ze zich schamen, boos worden of er een naar gevoel bij krijgen. Ik doe het met plezier, en zolang de twins het niet erg vinden om het te doen, blijf ik hier zeker mee doorgaan. (“mamma, mogen deze kleertjes ook op de foto?” als ik zelf een stapeltje kleding heb gekocht haha, het leven van een blogkindje).

Het moet goed voelen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Geen ‘moetje’, want dan raakt het plezier weg. En dat is precies waar ik vandaag je wil helpen; want het doen van een fotoshoot is geen makkie!

Jaarlijks schiet ik een ‘birthdayshoot’ van de twins. Deze uitnodigingen heb ik in de eerste twee jaar nog uitgeprint en rondgestuurd, maar tegenwoordig bewerk ik de foto zelf en stuur ik het door via email en Whatsapp. Ook naar familieleden, slecht hè. Alleen oma-oma ontvangt nog kaarten (mijn 98 jarige schat van een oma, voor wie een telefoon gewoon is om te bellen. Punt). Ik vind het delen van de uitnodiging super easy, en omdat ik ook een wishlist maak en deze in de uitnodiging deel, weet iedereen waar hij aan te is en ben ik geen uren tijd kwijt met adressen zoeken en iedereen hetzelfde verhaal te vertellen wat ze willen hebben (happened!)

Enfin. Het shooten van een verjaardagsshoot. Als de volgende tips opvolgt, komt het vast goed.

1.Voorbereiding. Zo niet THÉ most important thing. Ga niet zonder voorbereiding beginnen met het maken van foto’s. Wat ik de dag ervoor al heb gedaan is: outfits klaarleggen, bedenken op welke plek ik wil fotograferen (fotografeer in de buurt van het raam maar niet tegen het licht in!) , de juiste preps klaargelegd (wil je een thema, bepaalde kleur eruit laten springen of kleding matchen?) en alle extra toevoegingen al klaargelegd, zodat je niet voor het laatste moment nog voor verrassingen komt te staan. Begin ook op tijd met het inplannen van één of meerdere mogelijke fotoshoot momenten, omdat je niet altijd ervan uit kan gaan dat je die ene keer gaan, Bedenk de omgeving, maar -zeker bij kleine kinderen- houd rekening met meerdere poses. Zo wilde ik ooit een staande foto en… bleef mijn duo beiden steevast zitten. Pushen heeft geen zin, dus let it be… er komt vast wat leuks uit!.Dat brengt mij bij het volgende punt.

2.Geduld. Kinderen fotograferen (mijn credits hebben jullie kinderfotograferen, respect!!) is niet niks. Het vergt een hoop geduld. Hoewel ik kinderkleding vaak vanaf een grotere afstand ingezoomd fotografeer, en ze er niet -altijd- bewust van zijn of in ieder geval niet het gevoel hebben dat er een camera bovenop hun neus zit, is fotograferen vaak peanuts. Dan komt het moment van de birthdayshoot. Daar wil ik ze graag in de lens laten kijken, liefst tegelijk en allebei met een leuke lach. Naast ‘geduld’ kan je ook eigenlijk direct ‘verwachtingen’ toevoegen. Net als jij kinderen je kinderen op dé shootdag een off-day hebben. Ik zou zeggen (tenzij je niet anders kan; doe het een andere dag; twee chagrijnige kids fotograferen is geen pretje. Als J en C niet op de foto willen, helaas maar het is mijn werk niet; dan maar een andere keer! Gelukkig had ik dit keer geluk en deden ze het super, maar toen mjn bijna 2 jarigen op de foto moesten.. man!

3.Ken je camera. Je hoeft geen expert te zijn om leuke kinderfoto’s te maken, en ook niet de beste equipment, maar ik raad wel een betere camera aan (met schone lens!) die je gebruikt om foto’s te maken. Ik heb zelf wat cursussen gedaan, maar had ook vooral veel baat bij het boek van Zilverblauw Shoot!omdat dit boek in Jip en Janneke taal de beginselen van je camera uitlegt. Sluitertijd, diafragma, ISO. No worries, alles wordt duidelijk zodat je meer snapt wat je scherper maakt of waarom een foto bewogen is of juist overbelicht. Nog een tipje; maak meerdere foto’s. Ik zoek altijd tussen de 80-100 foto’s die ik maak er zo’n 10 uit die ik leuk vind, en daaruit kies ik welke het dan daadwerkelijk wordt. Ik ben overigens nog wel eens van foto veranderd, van geposeerde naar spontane foto, omdat ik ze daar natuurlijker op vond staan. Maar het is jouw uitnodiging, jouw keuze

4.Kinderfotografietricks. Gelukkig is het je eigen kind, want contact maken met een ‘onbekend’ kind vereist nog veel meer vaardigheden van de fotograaf. Jij kent je kind het beste, dus bedenk voor en tijdens het fotograferen wat je kinderen aan het lachen maakt. Wij zitten in de ‘poepie scheet’ fase, dus raad eens hoe die van mij een enorme mooie schaterlach laten zien.. Yup, het magische woord… zucht ;-). Mocht je met kleine kinderen werken; poetsdoekjes in de buurt! Niemand wil snot, slijm of andere vlekken voorbij zien komen op een foto. En zeg vooral geen ‘say cheeeese’ want dan krijg je van je kind de allermooiste neplach die hij je kan schenken. NOPE, wil je niet! Laatste fotografietip; fotografeer laag bij de grond/ kinderhoogte, en focus op de ogen, dát geeft de mooiste foto’s

5.Geniet! Denk niet ‘mijn god ik wilde weer persé kosten besparen door zelf foto’s te gaan maken/ waarom doe ik dit/ waar ben ik aan begonnen.?!’ Oke, je mag het wel even denken als het in de soep loopt, begin dan de dag erop opnieuw. Want hey, de foto’s na een paar jaar terug zien, maken -bijna!- alles goed. Echt! Heel veel succes!

[Raad wat mamma hier omhoog houdt… jawel een knuffel!]

[ Foto verjaardag 2 ]

[ Hilarische action photo’s van hun derde verjaardag. Hier heb ik het meeste tijd in gestoken ]

[ Foto verjaardag 3 ]

[ Samen het ‘eindresultaat’ bekijken. Ze lijken tevreden ]

[ Feestje! Letterlijk ]

[ Mooi detailshot ]

[ Broertje helpen confetti uit zijn haar halen ]

[ Ook drama tijdens de shoot…]

[ Verjaardag 4 was simpeler met voorbereiding en vooral gericht op dezelfde kleurtonen. En ja… toegoevoegd; geel/goud! ]

[ Het resultaat; foto nabewerkt en in Snapseed teksten toegevoegd. Blij! ]

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonneren op